laugardagur, janúar 20, 2007

Ancienne Belgique 2008 Icelandic music festival Article De Morgen

De Brusselse Ancienne Belgique plant in het voorjaar van 2008 een grootscheeps festival rond IJslandse muziek. Het wordt een coproductie met Bozar, een alliantie die vorig jaar al eens met succes werd uitgetest tijdens het Klarafestival.

Dirk Steenhaut

In 2008 wordt IJsland gedurende een half jaar voorzitter van de EFTA, de Europese vrijhandelsassociatie. Voor Kurt Overbergh, artistiek directeur van de AB, een goede aanleiding om de florerende muziekscene van het noordelijke eiland in de schijnwerpers te zetten. Het voorbije weekeinde trok hij naar het vierdaagse Iceland Airwavesfestival om contacten te leggen. Het IJslandse ministerie voor Cultuur en Toerisme heeft aan het Brusselse project al zijn steun en medewerking toegezegd. "Ze beseffen heel goed dat muziek een fantastisch exportproduct is en dat het tegelijk enorm veel buitenlandse belangstelling aanzuigt", zegt Overbergh.
Naast The Sugarcubes en Björk waren de jongste jaren ook andere IJslandse artiesten, zoals Sigur Rós, múm, Emiliana Torrini en Stilluppsteypa, in de AB te gast. Uiteraard moet het programma van het voorlopig titelloze IJslandfestival in Brussel nog worden ingevuld, maar voor Overbergh staat het vast dat er naast muziek ook film, videokunst, performance en tentoonstellingen te zien zullen zijn.
Verder komen er zo goed als zeker een aantal thema-avonden. Overbergh denkt aan labelnights rond Kitchen Motors en Bedroom Community. Kitchen Motors is een soort denktank met als kern muzikanten als Jóhann Jóhannsson, Kira Kira en Hilmar Jensson. Een aanzienlijk deel van de IJslandse artiestengemeenschap is erbij betrokken. Volgende maand verschijnt op het Antwerpse Skeltlabel overigens het "Kitchen Motors Family Album", dat een mooie dwarsdoorsnede biedt van de experimentele en elektronische scene uit Reykjavik en omgeving. Bedroom Community is dan weer een crossmediaal bedrijfje dat opgericht werd door Valgeir Sigurdsson, bekend van zijn productiewerk voor Björk, múm en de jongste cd van Bonnie 'Prince' Billy.
Andere betrokken artiesten zijn onder anderen de New Yorkse componist Nico Muhly, die eerder al zijn creatieve krachten bundelde met Philip Glass en Antony, de Australiër Ben Frost, wiens muziek het midden houdt tussen gitaardrones, ambient industrial en moderne kamermuziek, en de jonge Amerikaanse folkzanger Sam Amidon. Meer details zullen worden bekendgemaakt naarmate het festival meer vorm krijgt.
De zangeres van múm, Kristin Anna Valtysdottir, speelt vanavond met haar soloproject Kria Brekken in het voorprogramma van Sparklehorse in de AB .

Engin ummæli: