föstudagur, ágúst 03, 2007

Reykjavik to Rotterdam Festival November 2007

Reykjavik to Rotterdam Festival takes place
21-24 November 2007

The Festival Program:
Wednesday, November 21 2007
Laurenskerk church - Opening concert
RoTown
Mammút
Jakobínarína
Waterfront
Hafdis Huld
Singapore Sling

Thursday, November 22 2007
Lantaren / Venster
Lantaren 2
Megasukk
RoTown
Seabear
Mr Silla and Mongoose
Waterfront
Reykjavik!
HAM

Friday, november 23 2007
Lantaren / Venster
Lantaren 1
Iceland dance company
Lantaren 2
Bogomil Font og Flís

Lantaren / Venster Cafe
LayLow
Waterfront
Rass
Apparat Organ Quartet

Saturday, november 24 2007
Lantaren / Venster
Lantaren 1
Rökkurró
Múm
Lantaren 2
Ghostigital
Evil Madness


Maassilo - Closing party
Hermigervill
GusGus
DJ Gísli Galdur


Press Release (24th of April 2007)
Reykjavik to Rotterdam 2007
Van 21 tot en met 24 November 2007 zal de tweede editie van het tweejaarlijkse IJslands cultureel festival "Reykjavik to Rotterdam" plaatsvinden. Het festival richt zich op hedendaagse IJslandse cultuur; meer specifiek op muziek, dans en film. Verspreidt over vier complexen in Rotterdam: Lantaren/venster, Waterfront, RoTown en Maassilo, met een programmering op zeven podia en in twee film zalen.
Het programma is uniek en divers. Van de 21 geprogrammeerde IJslandse bands, hebben alleen negen eerder op het Europese vasteland opgetreden, en zelfs slechts zes hebben er eerder in Nederland opgetreden. Daarnaast staan er 12 speelfilms en negen korte films op het programma, 15 daarvan zullen hun Nederlandse premiere hebben.
Festival hoogtepunten
HAM
- Sinds ze in 1994 uit elkaar zijn gegaan, is HAM een ware metalband met cult status geworden met een constant toestroom aan fans. Ze worden erkend als een belangrijk onderdeel van de IJslandse rock geschiedenis. In IJsland treden ze alleen nog op bij speciale gelegenheden en ze treden zeer zelden op buiten Reykjavik. Het "Reykjavik to Rotterdam" festival is trots om het publiek de unieke gelegenheid te geven om HAM te zien optreden buiten IJsland. HAM is: Sigurjón Kjartansson, Óttar Proppé, Arnar Geir Ómarsson, S. Björn Blöndal, Jóhann Jóhannsson, en Flosi Thorgeirsson.
múm - IJslandse Pop Experimentalisten, múm, hebben na een stilte van 5 jaar zich gehergroepeerd met een nieuwe zangeres en een nieuwe bassist. Met een beter humeur en een helderder geluid dan ooit maakt het nog te verschijnen nieuwe album duidelijk dat Múm nog altijd één van IJslands grootste alternatieve bands is. Dit optreden maakt deel uit van hun Europese CD-release tour en zal het enige optreden zijn dat Múm in Nederland geeft.
The Iceland Dance Company - Erkend als een dansgezelschap van wereldformaat, is het IDC verantwoordelijk voor het ontwikkelen en creëren van hedendaagse dans en choreografie. IDC geeft extra aandacht aan nieuwe creaties als mede het ontwikkelen van samen-werkingsverbanden met andere creatieve vormen, in het bijzonder muziek. Het volledige dansgezelschap zal worden overgevlogen om twee van hun meest recente producties ten tonele te brengen, producties van de internationaal vooraanstaande choreografen André Gingras en Roberto Oliván.
Retrospectief in aanwezigheid van Baltasar Kormákur - Na zijn succesvolle regiedebuut 101 Reykjavík, werd hij aangewezen als "one of European films’ Shooting Stars". Hij zette zijn carrière voort met films als The Sea en A Little Trip to Heaven met in de hoofdrol Forrest Whitaker en Julia Stiles.
En natuurlijk alle jonge muziekanten, waarvan sommige voor het eerst zullen optreden buiten IJsland.

De organisatie achter Reykjavik to Rotterdam is de Reykjavik to Stichting. De stichting streeft ernaar om met deze IJslandse culturele initiatieven, mogelijkheden te scheppen voor IJslandse artiesten om een breder publiek kennis te laten maken met hun werk. Als mede het bevorderen van de onderlinge banden tussen de in het buitenland wonende IJslanders.
Naast Reykjavik to Rotterdam dit jaar, is de stichting tevens actief met vier andere Reykjavik to festivals. Deze zullen plaatsvinden in Denemarken, Duitsland, Zweden en Finland, in 2008. Het streven is om landen regelmatig opnieuw te bezoeken en tegelijkertijd ook nieuwe locaties toe te voegen. Zodoende ontstaat er een eeuwig groeiend platform voor IJslandse cultuur en in het bijzonder voor IJslandse artiesten.

Marcel Edwin Deelen Voorzitter/President of Reykjavik to Foundation
http://www.reykjavik.to/
Eskihlid 22
105 Reykjavik
Iceland
T: + 354 893 9517
F: + 354 551 9517
press@reykjavik.to
http://www.reykjavik.to/
www.reykjavik.to/rotterdam

Engin ummæli: